Energiatanúsítvány: Megújuló energiák

Az energetikai tanúsítvány 2012 január elseje óta kötelező elkészíttetni minden tartós bérbeadásra és eladásra szánt ingatlanra. 2016 óta szigorították az energiatanúsítvány követelményrendszerét.


energetikai-tanusitvany

    • A napelemek a nap sugarait elektromos árammá alakítják át, amely felhasználható bármely hétköznapi az otthonunkban is használt váltóárammal működő berendezés üzemeltetésére.

A megújuló energiaforrás például a napenergia hasznosítása is olyan természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, és akár naponta többször ismétlődően vagy folyamatosan rendelkezésre áll, vagy nagyobb beavatkozás nélkül néhány éven belül újratermelődik.

A megújuló energiaforrások alkalmazása nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Nem okoznak olyan környezetkárosítást, mint a víz vagy légszennyezés és az üvegházhatás.

Amennyiben az ingatlan nem rendelkezik megújuló energiahasznosítással (például napkollektorok alkalmazása a fűtési és meleg vízellátási rendszer rásegítéséhez) nem kaphat CC kategóriánál jobbat.

2016-os törvények szerint ingatlanunk nem érhet el az energetikai tanúsítványban jobb besorolást min CC ha nem rendelkezik olyan megújuló energiaforrással ami legalább 25%-ban fedezi otthonunk energiafelhasználását. Ha pedig AA kategóriát szeretnénk elérni az energetikai tanúsítványban vagy annál még jobbat, akkor követelmény még, hogy a kazán tudja időjárás függvényében szabályozni a meleg víz hőmérsékletét és a fűtést valamint a hűtést is lehessen szabályozni helyiségenként.

Magyarországon megfelelő az éghajlat arra, hogy egész évben használhassuk a napelemeket. A napsütéses órák száma 1750 és 2050 óra között változik.

Igaz, hogy napkollektor beszerzésének és beszereltetésének magas költségei vannak, de megéri rászánnunk ezt az összeget, ha hosszabb távra tervezünk az otthonunkkal kapcsolatban, mert meg fog térülni a befektetés és nem utolsó sorban ingatlanunk energiatanúsítványában is javulás lesz felfedezhető.

Nagy Nikoletta