Energiatanúsítvány: Hogyan spórolhatunk a fűtésszámlán?

Közeledik a fűtési szezon, ami azt jelenti, hogy el kell gondolkoznunk rajta mivel, csökkenthetjük otthonunk fűtési költségeit. Az egyik legjobb eszköz a termosztatikus szelep alkalmazása, amely pozitívan befolyásolja ingatlanunk energetikai tanúsítvány besorolását is.


energetikai-tanusitvany-0025

    • Az energetikai tanúsítvány Budapest készítése során volt már rá példa, hogy egy lakás energiatanúsítvány besorolását a termosztatikus szelepek felszerelése billentette át egy jobb kategóriába.

A helyi fűtési rendszerektől függően sokféle megoldás létezik a költségek csökkentésére, de ha a legegyszerűbb és legolcsóbb eszközt szeretnénk választani, akkor érdemes a radiátorainkat termosztatikus szeleppel felszerelnünk.

Az energiatanúsítványok egyik előnye, hogy láthatjuk, hogy lakásaink döntő többségében a fűtőtesteket nem lehet szabályozni, vagy csak kézi szabályozás lehetséges.

A magyarországi éghajlati adottságok mellett, hogyha a fűtési hőmérsékletet 1°C-kal csökkentjük az körülbelül 6 százalékos energia megtakarítást eredményez.

A termosztatikus szelepek használatával megakadályozhatjuk az egyes helyiségek túlfűtöttségét, például ha nem használunk túl gyakran egy helyiséget, akkor ott csökkenthetjük, a fűtőtestek teljesítményét ez által sok energiát spórolhatunk meg.
Ugyanez a helyzet, ha például dolgozni megyünk vagy elutazunk és huzamosabb ideig nem tartózkodunk a lakásban.

A panel lakásoknál jól megfigyelhető a különbség egy olyan lakás esetében ahol már megtörtént a fűtés korszerűsítés és a radiátorokon egyedi mérők illetve termosztatikus szelepek vannak illetve egy olyan lakásnál, ahol ezt még nem tették meg.

Az energiatanúsítványban is gyakran találkozhatunk javaslattal a termosztatikus szelepek felszerelésére.

Az energia megtakarítás mértéke szakszerű használat esetén akár több mint 25 százalék lehet és javíthatunk otthonunk energetikai tanúsítványán is.

Nagy Nikoletta