Energiatanúsítvány: hogyan is működik?

Sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában sem az energetikai tanúsítvány fogalmával sem az energetikai tanúsítvány kiállításának menetével pedig 2012 január elseje óta kötelezően el kell készíttetnünk minden értékesítésre és tartós bérbe adásra szánt ingatlanra.


Az energiatanúsítvány az a dokumentum, amely megmutatja egy adott ingatlan energiahatékonyságát és kategóriába sorolja őket.

Az energetikai besorolás sok-sok tényező függvénye. Ilyen például a külső lehűlő felületek méretei, nyílászárók méretei és anyaga, fűtési és meleg víz ellátási rendszer fajtája stb..

Az e-tanúsítás során a szakemberek e tényezők felmérését végzik el, viszont az energetikai besorolást nem ők döntik el.

A mért adatokat egy számítógépes programba táplálják be és az adatok alapján kijön egy besorolás. Sok lakástulajdonos gondolja azt, hogy ez a besorolás javítható mindenféle felújítás, ráfordítás befektetés nélkül is, de sajnos ez nem így van.

Az energetikai tanúsítvány javaslat részében megtalálhatók azon információk, hogy milyen korszerűsítések által javulhat az energetikai besorolás.

Sokan gondolják azt is, hogy ha rosszabb besorolást kap a lakásuk, akkor már nem fogják tudni eladni, de ez sem igaz. A törvény nem kötelez semmilyen korszerűsítésre még akkor sem ha a legrosszabb JJ kategóriát érte el az ingatlan.

Az energetikai tanúsítvány mindössze informál minket arról, hogy milyen energetikai állapotban van az ingatlan amit meg szeretnénk vásárolni és mit tehetünk azért, hogy ezen javítsunk.

Nagy Nikoletta