Energiatanúsítvány hasznossága

2012 óta minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlanra kötelezően el kell készíttetnünk az energetikai tanúsítványt néhány kivételtől eltekintve.


  • Az Európai Unió célja

az energetikai tanúsítvány bevezetésével

  • az, hogy a lakosság tisztába kerüljön az épületek energetikai minőségével, és ezáltal az energiahatékonyság begyűrűzzön az ingatlanárakba.

Ez az építőipart az energetikailag hatékonyabb megoldások felé terelné, hiszen fellendülne a kereslet az energia hatékony ingatlanok iránt. Az épületek energetikai minőségét ugyanis az átlagember nem tudja felmérni.
Egy jól működő tanúsítási rendszer hozzájárulna az Unió energiafelhasználásához, csökkenne az energiafüggőség.

A hazai rendelet az uniós irányelv több pontjának ellentmond (például az irányelv szerint a meglévő épületekre is kötelező jellegű a tanúsítás eladáskor és bérbe adáskor).

Az energiatanúsítvány a kategóriába sorolás mellett információt is ad: javaslatokat olyan korszerűsítési intézkedésekről, melyekkel csökkenthető az energiafelhasználás.

A szakértők egy helyszíni felmérés alapján tájékozódnak a lakás állapotáról és felmérik a szükséges adatokat ahhoz, hogy utána egy számítógépes program segítségével elkészülhessen az energetikai tanúsítvány, ami 2016 januárjától egy AA++-tól JJ-ig terjedő skálán osztályozza az ingatlanokat.

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes.

Nem minden esetben kötelező megcsináltatnunk az energetikai tanúsítványt, nem kell elkészíttetnünk például:

   • az 50 m2-nél kisebb alapterületű épületekre
   • évente 4 hónapnál kevesebbet használt épületekre
   • a hitéleti rendeltetésű épületekre
   • a mezőgazdasági rendeltetésű épületekre

Az energiatanúsítvány hasznos információkat szolgáltat otthonunk energetikai állapotáról és javaslatokat tesz arra nézve, hogy miként tudnánk ingatlanunkat energiahatékonyabbá tenni.

Nagy Nikoletta