Energiatanúsítvány eredete

Az energetikai tanúsítvány segítségével otthona energia hatékony lehet és kiderül, hogyan csökkenthető az energiafogyasztás.


energetikai tanusitvanyAz energetikai tanúsítvány eredete

    • Az Európai Unió törvénye előírja az energetikai tanúsítvány készítés szükségességét, az épületek energetikai minőségének tanúsítását és kategóriákba sorolását.

Az energiatanúsítvány eredete nagyon szoros összefüggésben áll a klímaváltozással.
A 19. század végén egyre inkább elterjedt az elektromosság, melynek eredményeképpen az energiafelhasználás hatalmas méreteket öltött,
de ekkor még nem volt fontos szempont az energiatanúsítványban meghatározott energiahatékonyság és energia megtakarítás.

Az emberek először azt gondolták, hogy az energia előállítása olyan olcsó, hogy foglalkozni sem érdemes vele, de később észrevették, hogy a föld természetes energiaforrásai is végesek és előbb utóbb kimerülnek.

Az olaj árának rohamos növekedése, a gazdasági válságok és a klímaváltozás és annak környezetkárosító hatása vezetett odáig,
hogy csökkentenünk kellett az energiakiadást, és egyben az energiatanúsítvány vagy lakás zöldkártya bevezetéséhez is.

Fontos célkitűzés lett az épületek energiahatékonyságának javítása és a háztartások energiakiadásainak csökkentése és ebben nyújtott nagy segítséget az energetikai tanúsítvány.

Az energiatanúsítvány készítése során többek közt számításba veszik:

  • az épület szigetelését
  • a nyílászárókat
  • a hűtő és fűtő berendezéseket
    • Az energetikai tanúsítvány fő célja az energiaszükséglet minimalizálása és, hogy elősegítse a megújuló energiák arányának növekedését.

Az energiatanúsítvány fontosságát hangsúlyozza, hogy készíttetése egyre szélesebb körben kötelező.
2012 január elseje óta Magyarországon is kötelezővé tették az energetikai tanúsítvány elkészíttetését minden tartós bérbeadásra és eladásra szánt ingatlanhoz.

Az energia kiadások csökkentése és a környezetbarát energetikai megoldások miatt az energiatanúsítvány fontos eleme az energiapazarlás elleni küzdelemnek, amelyet az Európai Unió folytat.

Nagy Nikoletta