Energiatanúsítvány: Cseréljünk nyílászárót!

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése 2012 január elseje óta kötelező minden eladásra és tartós bérbeadásra szánt ingatlan esetében. A nyílászárók cseréjével akár jobb energetikai besorolást is elérhet lakásunk.

    • Korábban már említettük, hogy hogyan javíthat lakásunk energiatanúsítványán egy megfelelő hőszigetelés vagy fűtési rendszer, most lássuk mi a helyzet a nyílászárókkal.

energiatanusitvany

    • Talán mondanunk sem kell, hogy az energiahatékonyság növelésével javítunk lakásunk

 

    • energetikai tanúsítvány besorolásán.

Az egyik leggyorsabb megtérüléssel kecsegtető befektetés a nyílászárók cseréje. Ennek egyik előnye, hogy az új ablakok hő átbocsátása vagyis U-értéke sokkal kedvezőbb, mint a régi nyílászáróké, hiszen az elmúlt években jelentősen fejlődött a üvegezés és a tokszerkezetek hőszigetelő képessége is.

Tehát nemcsak lakásunk energiatanúsítvány besorolásán javíthatunk ezzel a megoldással, hanem energiát is spórolhatunk vele.

Az új típusú nyílászáróknak rendkívül jó a légzáró képességük és ennek köszönhetően nehezebben szökik el a meleg levegő, mint egy régi típusú fakeretes ablaknál.

A külső falak hőszigetelését érdemes összekötnünk a nyílászárók cseréjével, hiszen így lesz a leghatékonyabb a felújítás. Az ablakok modernizálása javíthat az energetikai besoroláson, mindazonáltal mivel kisebb felületekről van szó mint a falak esetében, tehát kevesebb hő távozik az ablakokon keresztül ezért a javulás is csak kisebb mértékű lesz.

Fontos azonban azt is megemlítenünk, hogy ha nyílt égésterű kazánnal rendelkezünk, akkor csak légbevezetővel ellátott nyílászárók építhetők be a megfelelő szellőzés miatt.

Mindent összevetve ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő nyílászárókra, mert meg fog térülni befektetésünk és lakásunk energetikai tanúsítványában is meg fog látszódni a javulás.

Nagy Nikoletta