Energiatanúsítvány: Az e-tanúsítás menete

2013 januárjától lépett érvénybe az a kormányrendelet, mely szerint az energetikai tanúsítvány csakis akkor érvényes és hiteles, hogyha az energiatanúsítványt kiállító szakember a tanúsítványt Dokumentációs Központ részére megküldi, egy elektronikus alkalmazással.


energiatanusitvany

    • Ez az alkalmazás az e-tanúsítás, amely az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működik, célja az energiatanúsítványok országos nyilvántartásának megalapozása, és internetes felület biztosítása az energetikai tanúsítványok feltöltéséhez.

Az ingatlan tulajdonosának ezzel nincsen feladata, a feltöltést az
energiatanúsítványt kiállító szakembernek kell elvégeznie.

Az e-tanúsítás alkalmazás a feltöltött adatok alapján elvégzi az energetikai tanúsítvány szakmai és formai ellenőrzését is, az energiatanúsítvány nyilvántartásba vételét és hitelesítését is.

A hiteles energetikai tanúsítvány pdf formátumban áll elő
(hivatalosan ez az energetikai tanúsítvány hiteles formátuma), amelynek az első oldala az e-tanúsítás alkalmazás által létrehozott azonosító kóddal rendelkező
összefoglaló előlap
, és utána következik
az energiatanúsítvány készítője által feltöltött fájl a teljes tartalommal, vagyis az energetikai tanúsítványhoz szükséges helyszíni felmérés során mért adatok alapján készült számítások és a korszerűsítésekre vonatkozó javaslatok.

Ha ingatlana értékesítésén vagy bérbe adásán gondolkozik, ne hagyja az utolsó pillanatra az
energetikai tanúsítvány elkészíttetését.

Az energiatanúsítvány jobb felső sarkában található HET számnak kötelezően be kell kerülnie az adásvételi vagy bérleti szerződésbe.

Nagy Nikoletta