Energetikai tanúsítvány: Otthonunk hőszigetelése

Az energetikai tanúsítvány és az energetikai besorolás szempontjából lényeges kérdés, hogy egy ingatlan hőszigetelt-e vagy sem. Lakásunk ki van téve sok-sok időjárási viszontagságnak, ezért nagyon jó befektetés, ha otthonunkat megfelelően szigeteljük.

energetikai-tanusitvany

  • Ha felújítást végzünk, vagy új építkezésbe kezdünk, ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű alapanyagokból készült hőszigetelésre. Egy megfelelően szigetelt és korszerű nyílászárókkal rendelkező ingatlan akár több kategóriával jobb energetikai besorolást kaphat.

Nemcsak télen, de nyáron is jó lehet, ha gondolunk erre, mert nagymértékben csökkenthetjük vele ingatlanunk hő veszteségét és javítjuk annak energiafelhasználását.

A meleg levegő, akár 40%-a a falakon keresztül, 30%-a a tetőn keresztül, 25%-a nyílászárókon át és 15%-a pedig a padlón keresztül távozik otthonunkból.

Ez az energia hatékony felújítás csökkentheti a számláinkat, hatékonyabbá teheti lakásunk energiafelhasználását és az energetikai tanúsítványban is megmutatkozik, ami hasznos lehet, ha később értékesíteni vagy bérbe adni szeretnénk otthonunkat.

Ha az ingatlan nem szigetelt vagy rosszul szigetelt, akkor a páratartalom is magasabb lehet, ami a falak vizesedéséhez és penészedéshez vezethet és a penészgombák miatt akár légúti betegségek is kialakulhatnak.

Nemcsak a homlokzati falakat hő szigetelhetjük az energiatanúsítvány javaslat részében is gyakran megjelenik, hogy ha ingatlanunk nem közbenső, vagyis alatta pincefödém van vagy felette padlásfödém van akkor fontos,hogy azt is szigeteljük, mert ott is rengeteg hő távozik.

   • Néhány példa a hőszigetelésre leginkább alkalmas anyagokra:

   • expandált polisztirol hablemez: az anyag cellái közé levegőt zárnak, így lesz hőszigetelő.
   • extrudált polisztirol hablemez: zárt cellás és nem vesz fel vizet, párásabb területeken kiváló
   • kőzetgyapot: bazaltból készül, a rostok közt megkötött levegővel hő szigetel
   • üveggyapot: szálas hőszigetelő anyag, könnyű és bárhogy formálható

Ha hőszigetelést választunk fontos, hogy jó minőségű anyagok mellett döntsünk és gyűjtsünk be minél több információt a kivitelezés előtt, hogy otthonunk energiafelhasználása minél hatékonyabb legyen és minél jobb besorolást érjen el az energetikai tanúsítványban is.

Nagy Nikoletta