Energetikai tanúsítvány : Mit jelent az energiaszegénység?

Az energiaszegénység kifejezés azt jelenti, hogy egy ember a jövedelmének túlságosan nagy részét költi háztartásának energiahasználatára. Annak idején éppen ezért jött létre az energiatanúsítvány, hogy csökkentsük az épületek energiapazarlását.


energetikai tanusitvany 20Ha pontosak akarunk lenni, egy tanulmány szerint

  Magyarországon a lakosság 10-15 százaléka él energiaszegénységben, ami azt jelenti, hogy jövedelmének több mint 34 százalékát költ energiára.
  Az energiaszegénység nem mindig jelent tényleges szegénységet, sokszor inkább csak arról van szó, hogy az emberek otthona nem eléggé energiatakarékos, besorolásuk az energiatanúsítványban a legrosszabb kategóriát kapja. Ezen épületek nagyon rossz energetikai jellemzőkkel bírnak és mivel a családok túlságosan nagy részét a jövedelmüknek az energiahasználatra költik, nem marad pénzük a felújításokra, amelyek csökkenthetnék költségeiket.
  • Ilyen felújítások például a nyílászárók cseréje vagy az épület hőszigetelése, amivel éves szinten nagyon sok pénzt spórolhatunk meg, egy családi ház esetében ez akár több százezer forintot is jelenthet évente és nem utolsó sorban otthonunk

energetikai tanúsítvány besorolásán is lényegesen javíthatunk.

  A magyar háztartások átlagosan körülbelül a jövedelmük 20 százalékát költik el energiára, ami a rossz energetikai besorolású, korszerűtlen energiapazarló épületek miatt van.

Amivel javíthatunk az energetikai tanúsítványon:

 • külső falak hőszigetelése
 • födémek hőszigetelése (pincefödém, padlásfödém, tető)
 • korszerűbb fűtési és meleg víz ellátási rendszer
 • nyílászárók cseréje
 • megújuló energiák alkalmazása

Nagy Nikoletta