Energetikai tanúsítvány : közel nulla energiaszintű épületek

2019 január elsejétől, csak közel nulla energiaszintű középületekre adható ki az építési engedély, 2021-ben pedig már minden épületre kötelező lesz az előírás. Így szigorodnak az energiatanúsítványra vonatkozó előírások.


energetikai-tanusitvany

    • Energetikai tanúsítvány esetében a közel nulla energiaszintű épület fogalma a költségoptimalizált energiahatékonyságra, ami azt jelenti, hogy a különböző beruházásoknak, amelyek az energia megtakarításra irányulnak, meg kell térülniük legkésőbb az épület élettartamának végéig.

Az előírás szerint az éves energia negyedét megújuló energiaforrásokból kell az épületen belül előállítani.

Energetikai tanúsítvány és hőátbocsátási tényező

Jelentősen szigorodni fog az energetikai tanúsítás egyik kulcsfontosságú eleme az épület elemek hőátbocsátási tényezője.

A hőátbocsátási tényező egy olyan mértékegység, amely megmutatja, hogy egységnyi területen mekkora hőmennyiség távozik el, egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására. Az energetikai tanúsítás során ez azért fontos, mert minden épületelem különböző hőátbocsátási tényezővel rendelkezik.

Minél jobb ez az érték annál inkább pozitív irányba befolyásolja az energetikai tanúsítvány besorolást.

A mostani előírások szerint 0,45 W/m2K a követelményszint a külső falak esetében, ez az érték a jövőben a felére fog csökkeni azaz 0,24 W/m2K-re, ami azt jelent, hogy még a legjobb falazóelemek esetében is szükség lesz külső szigetelésre, hogy teljesíteni tudjuk ezt az értéket.

Az energetikai tanúsítványban megengedett érték a fa és műanyag ablakok esetében az 1,6 W/m2K, ez az érték a szigorítások következtében 1,15 W/m2K-re csökken. Az energetikai tanúsítvány Budapest készítése során észlelhető, hogy már most is sok ingatlan rendelkezik, olyan nyílászárókkal, amelyek hozzák ezt az értéket.

A tetőtéri szerkezeteknél a jelenlegi megengedett érték a 0,25 W/m2K ami 0,17 W/m2K-re fog csökkeni, vagyis a költségoptimalizált szint eléréséhez vastagítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelését.

A közel nulla energiaigényű épületeknek nagyon sok előnye van, de ezek közül is a legfontosabb, hogy nagyon alacsony az energiafelhasználásuk rengeteg energiát spórolhatunk meg, miközben figyelünk a környezetünk védelmére is, hiszen annak idején ezért is tették kötelezővé az energetikai tanúsítvány készítését az eladó ingatlanokra.

Nagy Nikoletta