Energetikai tanúsítvány: energiahatékonyság

Az energetikai tanúsítvány 2012 január elseje óta kötelező elkészíttetni hazánkban is minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlanra.


Az energiatanúsítvány

    • létrejöttének egyik fontos oka az energiahatékonyság.

Az Európai Unió tette kötelezővé az energetikai tanúsítványt, hiszen az energiapazarlás nagy része a háztartásokban folyik.

Otthonunk energia hatékonyabbá tételével nem csak pénzt spórolhatunk meg, hanem környezettudatosabb életet is élhetünk és nem utolsó sorban jobb energetikai besorolást érhetünk el.

Amikor ingatlanunk fejlesztésén, korszerűsítésén gondolkozunk fontos, hogy ezt rendszerezetten tegyük. A szakemberek nap, mint nap tapasztalják, hogy az energetikai felújítások során ritkaság a rendszerben gondolkodás.

Érdemes megfontolni, hogy energetikai tanúsítványt készítenek a jelenlegi állapotról és tervezetről egyaránt.

Az energiatanúsítvány alapján látható a különbség a régi és az új között.

A forgalmazók pedig többnyire csak azzal törődnek, hogy saját termékeiket el tudják adni, hiszen egyre nehezebb költésre bírni az embereket.

Ha például egy nyílászárót vásárolni kívánó ingatlan tulajdonosnak megpróbálnák elmagyarázni egy üzletben, hogy hiába a több milliós beruházás, egyáltalán nem biztos, hogy ez értelmezhető időn belül meg is fog térülni homlokzati vagy esetleg födém szigetelése nélkül, lehetséges, hogy meggondolná magát és inkább más dologra költené el a pénzét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nyílászárók cseréje teljesen felesleges lenne, de például az energetikai tanúsítványban is megfigyelhető, hogy egy homlokzati hőszigetelés sokkal többet nyom a latba, hiszen sokkal nagyobb lehűlő felületről van szó, mint a nyílászárók esetén.

Sokfajta támogatást igénybe vehetünk, ha szeretnénk ingatlanunkat korszerűbbé, energiatakarékosabbá tenni, mint például a CSOK vagy a panel program, amivel elérhetjük, hogy otthonunk jobb energiatanúsítvány besorolást érhessen el.

Nagy Nikoletta