Energetikai tanúsítvány 2016-ban

A 2016-os év a szigorítások éve volt az energetikai tanúsítás világában. Sok érdekességgel találkozhattunk idén és a hiteles energetikai tanúsítványok országos, elektronikus nyilvántartásának statisztikái is hasznos információkkal szolgálhatnak számunkra.


    • 2016-ban ismét növekedett az elkészített

hiteles energetikai tanúsítványok

    • száma, ami arra enged következtetni, hogy 2016-ban ismét több ingatlant értékesíttettek és adtak bérbe, mint az előtte lévő évben, vagyis az ingatlanpiac még mindig felszálló ágban van.

Amíg 2015-ben az elkészített energiatanúsítványok száma 135.000 körüli volt addig tavaly ez a szám meghaladta a 150 000 darabot és ebből több mint 43 000 darab energetikai tanúsítvány készült Budapesten.

Összességében nézve az eddig országosan 490 000 ingatlanra készült energiatanúsítvány és a fővárosi ingatlanok közül már több mint 158 0000 rendelkezik lakás zöldkártyával.

Az elkészített tanúsítványok többnyire lakó- és szállásjellegű ingatlanokra készültek.

Érdekesség még, hogy a legtöbb energiatanúsítványt az 50 és 100 négyzetméter közötti lakásokra, házakra kérték ez a szám kicsit több mint 80 000 darab.

A tavaly bevezetett szigorítások következtében az AA++-tól JJ besorolásig terjed a tizenkét fokú energetikai skála. E szerint a 2016-os évben a legtöbb ingatlan CC besorolást kapott, azaz több mint 27 000. A CC-nél rosszabb energetikai kategóriák között oszlik el a többi ingatlan nagyjából egyforma arányban.

Megfigyelhető az is, hogy a megszigorított követelmények következtében milyen kevés ingatlan ért el ennél jobb besorolást, például BB besorolású energetikai tanúsítványt 631 darabot osztottak ki és ennél jobb kategóriába mindössze körülbelül 800 darab tanúsítvány került.

2017-ben az energetikai tanúsítványok száma várhatóan emelkedni fog a tavalyi évhez képest és remélhetőleg ennek következtében minél több olyan ingatlantulajdonos lesz, aki törekedni fog otthona energiatakarékosabbá tételére, hiszen az egyik legjobb befektetés, ha otthonunk korszerűsítésébe, felújításába fektetünk be.

Nagy Nikoletta