Az energiatanúsítvány tartalmi része

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely tájékoztat otthonunk energetikai tulajdonságairól és javaslatot tesz arra, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani. De mit is tartalmaz az energiatanúsítvány?


energiatanusitvany

    • Az energetikai tanúsítvány első oldala az összefoglaló lap, ezt az előlapot az e-tanúsítás elektromos alkalmazás generálja, amikor az energiatanúsítványt készítő szakember beküldi azt a központi adatbázisba.

 

    • Ezen az oldalon található az ingatlan címe és helyrajzi száma, megrendelő adatai, a legfőbb mutatószámok, az ingatlan

energetikai tanúsítvány

    • besorolása és a javaslat az energia megtakarításra.

Az összefoglaló lap után következik a kalkuláció, amely tartalmazza a különböző számításokat, ami alapjául szolgál az épület vagy lakás energetikai tanúsítvány kategóriájának. Ebben találhatóak többek közt a lakásról felvett rétegrendek, nyílászárók, gépészeti és épületszerkezeti adatok.

Az energiatanúsítvány végén található a javaslat, melyben a tanúsítványt készítő szakember javaslatot tesz, arra nézve, hogy milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az ingatlan energiafelhasználása és ez által, hogyan lehetne egy jobb energetikai tanúsítvány besorolást elérni az adott ingatlanra.

Hogy milyen besorolást kap az ingatlan, az két fő tényezőtől függ: milyen a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége – ezáltal mekkora a hő veszteség, és hogy ez a hőveszteség milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal van pótolva.

Az energiatanúsítványban tulajdonképp az energiafelhasználást számoljuk ki, és ezt az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre vonatkoztatjuk, így biztosítva hogy a számérték független legyen az ingatlan méretétől.

Az energetikai tanúsítványt kötelezően el kell készíttetnünk minden eladásra és tartósan bérbe adásra szánt ingatlan esetében, néhány kivételtől eltekintve.

Nagy Nikoletta