Az energiatanúsítvány létrejöttének háttere

Azzal már a legtöbb ember tisztában van, hogy az energetikai tanúsítványt kötelezően el kell készíttetnie ingatlanára, amennyiben eladáson, vagy tartós bérbe adáson gondolkozik, de honnan is indult és miért jött létre az energiatanúsítvány?

energiatanusitvany 25

  Az általunk felhasznált energia a káros anyagok kibocsátása miatt nagymértékben szennyezi környezetünket. Az eddigi fejlődés elemei, mint az olcsó energiaforrások és a stabil éghajlat már instabillá váltak. A káros CO2 kibocsátás nagy hatással van a klímaváltozásra és ez az egyik oka amiért létrejött az energetikai tanúsítvány vagy ahogy sokan nevezik lakás zöldkártya.
  Az energetikai tanúsítás során felmérik az ingatlanok energiahatékonyságát és javaslatokat kaphatunk arra nézve, hogyan tudjuk otthonunkat energiatakarékosabbá tenni, ezáltal kímélni a környezetünket.
  Az épületekhez köthető energiafogyasztás körülbelül 50 százalék az Európai Unió országaiban, Magyarországon egy 2005-ös felmérés szerint a felhasznált energia körülbelül 37 százalékát a lakó ingatlanok fűtési és meleg víz ellátási rendszerei használják el. Ez a fogyasztás sajnos nem csökkenthető egyik napról a másikra, tudatosan kell odafigyelnünk arra, hogy ne pazaroljuk az energiát és ebben segít energiatanúsítvány is.
  2003 január negyedikén az Európai Közösség az energiapazarlás visszaszorítására hatályba léptette az Épületenergetikai direktívát, és ennek részét képezi a törekvés, hogy létrejöjjön az energetikai tanúsítvány.
  Az Európai Unió az energia megtakarítás céljából megalkotott irányelve szerint 2006 január negyedikétől léptettek hatályba olyan intézkedéseket, amely tájékoztatja az épületben lakókat annak energetikai állapotáról.
  • Első lépésként kidolgoztak egy egységes energetikai számítási rendszert, amely az

energetikai tanúsítvány

  alapja is és olyan szabályokat, amelyeket megkövetelhetnek a későbbiekben az új épületek építési engedélyének kiadásánál is.

Nagy Nikoletta