Az energetikai tanúsítvány, miért jó?

Az energiatanúsítvány segítségével megtudhatja, hogy hogyan lehet otthona energia hatékony és hogyan csökkentheti kiadásait.

energetikai tanusitvany besorolas

Energetikai tanúsítvány besorolás

 

 

 

 

 

 

 

 

  2012 január 1-től Magyarországon is kötelezővé tették az energetikai tanúsítvány készítését az ingatlanokra. Az energetikai tanúsítvány vagy ahogy a közhasználatban elterjedt energiatanúsítvány legfőbb célja az ingatlanok osztályokba sorolása, vagyis a tájékoztatás és a viszonyíthatóság megkönnyítése.
  Az energetikai tanúsítvány tartalma:

 • összefoglaló lap
 • kalkuláció
 • javaslati rész
  Az energiatanúsítvány készítése során az ingatlan energia használatát hasonlítjuk össze az ideális esetben elérhető paraméterekkel.

Az épületek minősítési osztályai:

  A fenti táblázatban összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetséges energetikai besorolást kaphat egy ingatlan. Az energiatanúsítvány besorolás alapja az összesített energetikai jellemző és a követelményszint százalékos aránya.
  A közel nulla energiaszint a BB kategória aljához van rögzítve, uniós előírás szerint. Az összes többi energiatanúsítvány kategóriát ehhez viszonyítjuk és a százalékos eltérés alapján történik az ingatlanok besorolása az egyes kategóriákba.
  2016-tól szigorodtak a követelmények és ezért alakult ki az új dupla betűjelzéssel ellátott skála, hogy a korábbi enyhébb követelményeknek megfelelő energetikai tanúsítvány besorolással ne lehessen összekeverni.

Nagy Nikoletta