Energetikai tanúsítvány :nyári túlmelegedés kockázata

Az energetikai tanúsítvány készítésénél sok szempontot figyelembe kell venni, az egyik ilyen lényeges tényező a nyári túlmelegedés kockázatának vizsgálata.


  Az energiatanúsítvány szempontjából lényeges kérdés, hogy az adott ingatlannál milyen módszerrel megoldott az árnyékolás, esetleg alkalmaznak-e gépi hűtést, megfelelő-e a külső és belső napi átlaghőmérséklet különbsége.

  Az energiatanúsítvány a belső és külső hőmérséklet napi átlagos különbségének vizsgálatával állapítja meg a túlmelegedés kockázatát. Nagyobb számértékhez nagyobb kockázat tartozik.

  A hőmérséklet különbség számítása a következő paraméterek figyelembe vételével történik:

  • sugárzási hőterhelés
  • alapterület
  • térfogat
  • belső hőnyereség
  • falak hőveszteségi képessége
  • légcsereszám

  Egy bizonyos nagyságú kockázaton túl érdemes megfontolni külső árnyékvetők alkalmazását, csökkentve a sugárzási hőterhelést, és ezzel együtt a túlmelegedést is ez pozitív irányba változtatja az energetikai besorolást.

  Az épület nyári túlmelegedésének kockázatát vagy a gépi hűtés energiaigényét épületszerkezeti, árnyékolási és természetes szellőztetési megoldások alkalmazásával kell mérsékelni.

  A jó hőszigetelés következtében nyáron elfogadható belső állapotok csak akkor várhatóak, ha jól szerkesztett árnyékvetőkről vagy hatásos társított szerkezetekről gondoskodunk. Sajnos a belső oldali árnyékolók, mint például a függönyök energetikai szempontból nem hatásosak és nincsenek befolyással az energetikai tanúsítványra.

  Ha szeretnénk, hogy ingatlanunk energetikai tanúsítványa jobb eredményt mutasson, akkor ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő hőmérsékletről nyáron sem.

Nagy Nikoletta