Mikor kell újracsináltatnunk az energiatanúsítványt?

Mi is az energiatanúsítvány? Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány és milyen esetekben kell újracsináltatnunk? Ezek a kérdések gyakran merülnek fel az ingatlantulajdonosok körében.


Mi is tulajdonképpen az energiatanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány az a dokumentum, amely megmutatja egy adott épület energiafelhasználását. Az energiatanúsítványt az erre jogosult szakemberek készítik.

A helyszíni felmérés során megmért adatokból egy számítógépes program segítségével készül el az energetikai tanúsítvány, amely feltöltésre kerül egy központi adatbázisba és ezáltal generálódik egy száma a Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám.

Az energiatanúsítvány három részből áll. Az első a tanúsítvány előlapja, amely tartalmazza az ingatlan és a megrendelő adatait illetve néhány egyéb energetikai adatot az ingatlanról.

Ezután jön a számítás rész vagy kalkuláció, melynek alapjául az ingatlanban felmért adatok szolgálnak. A tanúsítvány végén található a javaslati rész, amelyben megtalálhatjuk, hogy milyen korszerűsítéseket kellene elvégeznünk ahhoz, hogy otthonunk energetikai besorolása javulhasson.

Meddig érvényes az energiatanúsítvány és milyen esetekben kell újracsináltatnunk?

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben nem történik a lakáson vagy házon olyan korszerűsítés amely befolyásolhatja az energetikai értékeket vagy akár módosíthat az energetikai besoroláson is.

Például ha elvégzünk egy tisztasági festést a lakáson annak nem lesz befolyása az energiatanúsítvány besorolására de egy külső homlokzati hőszigetelésnek már annál inkább. Ilyen energiatanúsítványt befolyásoló korszerűsítés lehet még például egy padlás vagy pincefödém szigetelés, nyílászáró csere vagy a fűtési rendszer korszerűsítése.

Amennyiben az ingatlan eladásáig már nem tervezünk nagyobb felújítást nyugodtan elkészíttethetjük az energiatanúsítványt előre is hiszen érvényességi ideje 10 év.

    Nagy Nikoletta