Energiatanúsítvány hasznossága

2012 óta minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlanra kötelezően el kell készíttetnünk az energetikai tanúsítványt néhány kivételtől eltekintve.


  Az Európai Unió célja az energetikai tanúsítvány bevezetésével az, hogy a lakosság tisztába kerüljön az épületek energetikai minőségével, és ezáltal az energiahatékonyság begyűrűzzön az ingatlanárakba.

  Ez az építőipart az energetikailag hatékonyabb megoldások felé terelné, hiszen fellendülne a kereslet az energia hatékony ingatlanok iránt. Az épületek energetikai minőségét ugyanis az átlagember nem tudja felmérni.
  Egy jól működő tanúsítási rendszer hozzájárulna az Unió energiafelhasználásához, csökkenne az energiafüggőség.

  A hazai rendelet az uniós irányelv több pontjának ellentmond (például az irányelv szerint a meglévő épületekre is kötelező jellegű a tanúsítás eladáskor és bérbe adáskor).

  Az energiatanúsítvány a kategóriába sorolás mellett információt is ad: javaslatokat olyan korszerűsítési intézkedésekről, melyekkel csökkenthető az energiafelhasználás.

  A szakértők egy helyszíni felmérés alapján tájékozódnak a lakás állapotáról és felmérik a szükséges adatokat ahhoz, hogy utána egy számítógépes program segítségével elkészülhessen az energetikai tanúsítvány, ami 2016 januárjától egy AA++-tól JJ-ig terjedő skálán osztályozza az ingatlanokat.

  Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes.

  Nem minden esetben kötelező megcsináltatnunk az energetikai tanúsítványt, nem kell elkészíttetnünk például:

  • az 50 m2-nél kisebb alapterületű épületekre
  • évente 4 hónapnál kevesebbet használt épületekre
  • a hitéleti rendeltetésű épületekre
  • a mezőgazdasági rendeltetésű épületekre

  Az energiatanúsítvány hasznos információkat szolgáltat otthonunk energetikai állapotáról és javaslatokat tesz arra nézve, hogy miként tudnánk ingatlanunkat energiahatékonyabbá tenni.

Nagy Nikoletta