Energetikai tanúsítvány információk

Az energiatanúsítvány kérdéskörével kapcsolatban még mindig sok kérdés merül fel, pedig már több mint négy éve Magyarországon is kötelezővé tették minden eladásra és tartós bérbeadásra szánt ingatlan esetében.


  Egy épületen belül lévő lakásra külön el kell készíttetnünk az energiatanúsítványt, még akkor is ha az épület egészére már elkészült a tanúsítvány. Sokan azt gondolják, hogy elegendő, ha a társasház rendelkezik energiatanúsítvánnyal, de sajnos ez nem így van.

  Hogyha a társasház rendelkezik, hiteles energetikai tanúsítvánnyal az természetesen vonatkozik a benne lévő lakásokra is, azonban ez nem elegendő akkor, ha az ingatlanunkat eladni vagy bérbe adni szeretnénk. Ilyen esetekben külön a lakásra is el kell készíttetnünk az energiatanúsítványt.

  Két lakás ugyanabban az épületben nem biztos, hogy ugyanazt az energetikai besorolást fogja kapni.

  Az energetikai tanúsítvány készítésénél nagyon sok szempontot veszünk figyelembe, ezért egyáltalán nem biztos, hogy két lakás, ami ugyanabban a társasházban van, ugyanolyan energiatanúsítvány besorolást fog kapni.

  Akár több kategória eltérés is lehet attól függően, hogy mekkora a lakás mérete, milyenek a nyílászárók, hol helyezkedik el a lakás az épületen belül, milyen a fűtési és meleg vízellátási rendszere és így tovább…

  A lakások energetikai besorolása nem befolyásolja az eladást. Sok lakástulajdonos megijed attól, hogy a lakása nem éppen kedvező energetikai besorolást kap.

  Az energiatanúsítvány készítés jogszabály szerint kötelező az ingatlanok eladásánál, azonban ha a energetikai tanúsítvány rossz minősítésű lesz az semmilyen szankcióval nem jár, csupán a vevőt tájékoztatjuk vele és törvényileg nem vagyunk kötelesek felújítani az ingatlant a jobb energetikai tanúsítvány besorolás miatt.

  Ha egy lakás hasznos alapterülete nem éri el az 50 négyzetmétert akkor is kötelező az energetikai tanúsítvány.

  Ha a egy lakás területe kisebb mint 50 négyzetméter, de az épület hasznos alapterülete, amelyben található a lakás nagyobb mint 50 négyzetméter akkor szükséges elkészíttetnünk rá az energiatanúsítványt ha értékesíteni vagy bérbe adni szeretnénk.

  Sokan nincsenek tisztában vele, hogy az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes és ezért az utolsó pillanatra hagyják az elkészítését, nem érdemes ilyen sokáig várnunk, hiszen ha nem tervezünk már nagyobb felújítást a lakásban, akkor a tanúsítvány sokáig érvényes marad.

  Az energetikai tanúsítvány alap esetben tíz évig érvényes, de ha valamilyen jelentősebb korszerűsítést végzünk a lakáson ( például homlokzati szigetelés, nyílászárók cseréje vagy fűtéskorszerűsítés) abban az esetben szükséges újra megcsináltatnunk a tanúsítványt.

Nagy Nikoletta