Energiatanúsítvány az energiatakarékosság szolgálatában

Manapság egyre fontosabbá válik az energiatakarékosság és a megújuló energiák használata. Otthonunk energiatanúsítványából megtudhatjuk milyen korszerűsítésekkel érhetjük el, hogy energiatakarékosabb legyen az ingatlanunk és hogyan érhetünk el jobb energetikai besorolást.


energetikai-tanusitvany

  Ahogy növekszik az emberiség létszáma, úgy növekszik az energiaigénye is, azonban a hagyományos energiaforrások is fogynak és a környezetre is igen károsak.

  Fontos, hogy minél többet megtegyünk az energiapazarlás ellen és ennek egyik eszköze, hogy otthonunkat is energiatakarékosabbá tesszük. Annak idején pontosan emiatt találták ki az energetikai tanúsítványt vagy ahogy sokan nevezik lakás zöldkártyát, illetve az energetikai besorolást.

  Hogyan spórolhatunk az energiával?

  Nagyon sok energiát használunk el a fűtésre, korszerű fűtési rendszerrel például kondenzációs kazánnal elérhetjük, hogy pénzt és energiát is spórolhassunk. Ezt a módszert az energiatanúsítvány javaslat részében is sokszor olvashatjuk.

  Az elektromos áramból is sokat fogyasztunk ez főleg a háztartási gépek használatának köszönhető. Érdemes ezekből energiatakarékos változatot beszereznünk. Manapság már ezeket a berendezéseket is ellátják az energetikai tanúsítvány besoroláshoz hasonló kategóriákkal.

  Az elfogyasztott energiamennyiség 40%-át fogyasztják el a házak, ezért egy jó hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal szintén sok energiát megspórolhatunk és javíthatunk otthonunk energetikai tanúsítvány besorolásán is.

  Fontos továbbá, hogy a hagyományos energiahordózókat mind nagyobb arányban váltsák ki a megújuló energiaforrások. Ugyanakkor a megújuló energiák sem állnak korlátlanul a rendelkezésre, például a Nap is csak bizonyos mennyiségben sugározza az energiát a földre. Ezért van szükség a megújuló energiaforrások használata mellett is az energiatakarékosságra.

  Nem véletlen az sem, hogy a 2016-os szigorítások következtében CC kategóriánál nem kaphat jobb energiatanúsítvány besorolást egy ingatlan sem, ha nem rendelkezik valamilyen megújuló energiaforrással. A jobb energetikai besoroláshoz nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy ingatlannak. A megoldás nem csak önmagában az energiatakarékosság vagy a megújuló energiák használata, hanem a kettő együtt.

Nagy Nikoletta