Miből áll az energiatanúsítvány?

Az energiatanúsítvány egy olyan dokumentum, amely tájékoztat az ingatlan energetikai tulajdonságairól és javaslatot tesz arra, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani. De mit is tartalmaz pontosan az energetikai tanúsítvány?


energiatanusitvany

  Az energetikai tanúsítvány fő oldala az összefoglaló lap, ezt az előlapot az e-tanúsítás elektromos alkalmazás generálja, amikor az energiatanúsítványt készítő mérnök szakember beküldi azt a központi adatbázisba.

  Ezen az oldalon található az ingatlan címe és helyrajzi száma, megrendelő adatai, a legfőbb mutatószámok, az ingatlan energetikai tanúsítvány besorolása és a javaslat az energia megtakarításra.

  Az összefoglaló lap után következik a számítás amely tartalmazza a különböző kalkulációkat, ami alapjául szolgál az épület vagy lakás energetikai tanúsítvány kategóriájának. Ebben találhatóak többek közt a lakásról felvett rétegrendek, nyílászárók, az ingatlan tájolása, gépészeti és épületszerkezeti adatok.

  Az energiatanúsítvány legvégén található a javaslat, melyben a tanúsítványt készítő szakember javaslatot tesz, arra nézve, hogy milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az ingatlan energiafelhasználása és ez által, hogyan lehetne egy jobb energetikai tanúsítvány besorolást elérni az adott ingatlanra.

  Hogy milyen besorolást kap az ingatlan, az két fő tényezőtől függ: milyen a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége – ezáltal mekkora a hő veszteség, és hogy ez a hőveszteség milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal van pótolva.

  Az energiatanúsítványban tulajdonképp az energiafelhasználást számoljuk ki, és ezt az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre vonatkoztatjuk, így biztosítva hogy a számérték független legyen az ingatlan méretétől.

Nagy Nikoletta