Energiatanúsítvány: Tényleg kötelező!

Még mindig sokan nincsenek tisztában vele, de az energetikai tanúsítványt 2012 január elseje óta kötelezően el kell készíttetnünk, ha eladni vagy bérbe adni szeretnénk ingatlanunkat, néhány kivételtől eltekintve.

energetikai-tanusitvany

  Energiatanúsítvány, energetikai tanúsítvány az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30.)Korm. rendelet 3.§ (3) bekezdése szerint az adásvételhez illetve bérbeadáshoz készült szerződéseknek tartalmaznia kell, hogy az adott ingatlanra kell-e készíttetnünk energiatanúsítványt vagy nem.

  Hogyha szükséges akkor pedig akkor a szerződésben fel kell tüntetni az energiatanúsítvány számát (HET szám).
  Ha az ügyvéd mégis készít adásvételi szerződést anélkül, hogy az eladó készítettet volna
  energetikai tanúsítást az ingatlanára azzal nem követ el szabálysértést, hiszen az eladó vétsége, hogy nem látta el a szerződéskötéshez megfelelő információval.

  Az Energetikai tanúsítványt jogszabály teszi kötelezővé, ha elmulasztjuk megcsináltatni, akkor a szerződésünk hiányos lesz, a hiányos szerződés pedig jogellenes.

  A szerződés nem lesz érvénytelen, de az ügyvéd szabályszegést követ le ha elmulasztja a kormányrendelet alkalmazását, ha érvénytelenségről lenne szó akkor is kiküszöbölhető lenne ez a hiba a későbbiekben a hiány utólagos pótlásával.

  Néhány kivétel amikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya elkészítetése:

  • az önálló ötven 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű ingatlanokra
  • éves szinten négy hónapnál kevesebb használatra szánt épületek esetében
  • maximum két éves használatra szánt épületek esetében
  • olyan ingatlanokra amelyeket egy évnél rövidebb időre szeretnének bérbe adni
  • hitéleti épületek esetében…. stb

  Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk arról, hogy ha eladni vagy tartósan bérbe adni szeretnénk ingatlanunkat akkor szükséges-e, hogy megcsináltassuk az energetikai tanúsítványt, nehogy később problémánk legyen belőle.

Nagy Nikoletta