Az energetikai tanúsítvány bemutatása

Az energiatanúsítvány segítségével megtudhatja, hogy hogyan lehet otthona energia hatékony és hogyan csökkentheti kiadásait. 2012 január 1-től Magyarországon is kötelezővé tették az energetikai tanúsítvány készítését az ingatlanokra.

  energiatanusitvany
  Az energetikai tanúsítvány vagy ahogy a közhasználatban elterjedt energiatanúsítvány legfőbb célja az ingatlanok osztályokba sorolása, vagyis a tájékoztatás és a viszonyíthatóság megkönnyítése.

  Bizonyára sokan belefutottak már abba, hogy kibéreltek vagy megvásároltak egy ingatlant, amiről később kiderült, hogy az még sem olyan energiatakarékos, mint amilyennek elsőre tűnt.

  Az energetikai tanúsítvány nagy segítség ebből a szempontból, mert átfogó képet kapunk általa az ingatlan állapotáról, illetve szakemberek segítenek abban, hogy milyen újítások szükségesek ahhoz, hogy a lakás korszerűbb legyen energetikai szempontból és jobb besorolást kaphasson.

  Az energetikai tanúsítvány tartalma:

  • összefoglaló lap
  • kalkuláció
  • javaslati rész

  Az energiatanúsítvány készítése során az ingatlan energia használatát hasonlítjuk össze az ideális esetben elérhető paraméterekkel.

  Az épületek minősítési osztályai:

  Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetséges energetikai besorolást kaphat egy ingatlan.

  Az energiatanúsítvány besorolás alapja az összesített energetikai jellemző és a követelményszint százalékos aránya.
  A közel nulla energiaszint a BB kategória aljához van rögzítve, uniós előírás szerint. Az összes többi energiatanúsítvány kategóriát ehhez viszonyítjuk és a százalékos eltérés alapján történik az ingatlanok besorolása az egyes kategóriákba.

  2016-tól szigorodtak a követelmények és ezért alakult ki az új dupla betűjelzéssel ellátott skála, hogy a korábbi enyhébb követelményeknek megfelelő energetikai tanúsítvány besorolással ne lehessen összekeverni.

Nagy Nikoletta