Energiatanúsítvány és a nyári túlmelegedés

Az energetikai tanúsítvány egyik fontos része a nyári túlmelegedés kockázatának vizsgálata.

energetikaitanusitvany

  Az energiatanúsítvány szempontjából lényeges kérdés, hogy az adott ingatlannál milyen módszerrel megoldott az árnyékolás, esetleg alkalmaznak-e gépi hűtést, megfelelő-e a külső és belső napi átlaghőmérséklet különbsége.

  Az energiatanúsítvány a belső és külső hőmérséklet napi átlagos különbségének vizsgálatával állapítja meg a túlmelegedés kockázatát.
  Nagyobb számértékhez nagyobb kockázat tartozik.

  A hőmérséklet különbség számítása a következő paraméterek figyelembe vételével történik:

 • sugárzási hőterhelés
 • alapterület
 • térfogat
 • belső hőnyereség
 • falak hőveszteségi képessége
 • légcsereszám
  Egy bizonyos nagyságú kockázaton túl érdemes megfontolni külső árnyékvetők alkalmazását, csökkentve a sugárzási hőterhelést, és ezzel együtt a túlmelegedést is.

  Az épület nyári túlmelegedésének kockázatát vagy a gépi hűtés energiaigényét épületszerkezeti, árnyékolási és természetes szellőztetési megoldások alkalmazásával kell mérsékelni.
  A jó hőszigetelés következtében nyáron elfogadható belső állapotok csak akkor várhatóak, ha jól szerkesztett árnyékvetőkről vagy hatásos társított szerkezetekről gondoskodunk.

  Sajnos a belső oldali árnyékolók, mint például a függönyök energetikai szempontból nem hatásosak.

  Ha szeretnénk, hogy ingatlanunk energetikai tanúsítványa jobb eredményt mutasson, akkor ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő hőmérsékletről nyáron sem.

Nagy Nikoletta