Tényleg kötelező az energetikai tanúsítvány?

Bár sokan még mindig nincsenek tisztában vele, de az energetikai tanúsítványt 2012 január elseje óta kötelezően el kell készíttetnünk, ha eladni vagy bérbe adni szeretnénk ingatlanunkat, néhány kivételtől eltekintve.

  energetikai tanusitas 11
  Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30.)Korm. rendelet 3.§ (3) bekezdése szerint az adásvételhez illetve bérbeadáshoz készült szerződéseknek tartalmaznia kell, hogy az adott ingatlanra kell-e készíttetnünk energiatanúsítványt vagy nem.
  Hogyha szükséges akkor pedig akkor a szerződésben fel kell tüntetni az energiatanúsítvány számát (HET szám).

  Ha az ügyvéd mégis elkészíti az adásvételi szerződést anélkül, hogy az eladó végeztetett volna energetikai tanúsítást az ingatlanára azzal nem követ el szabálysértést, hiszen az eladó vétsége, hogy nem látta el a szerződéskötéshez megfelelő információval.

  A tanúsítványt jogszabály teszi kötelezővé, ha elmulasztjuk megcsináltatni, akkor a szerződésünk hiányos lesz, a hiányos szerződés pedig jogellenes.

  A szerződés nem lesz érvénytelen, de az ügyvéd szabályszegést követ el ha elmulasztja a kormányrendelet alkalmazását, ha érvénytelenségről lenne szó akkor is kiküszöbölhető lenne ez a hiba a későbbiekben a hiány utólagos pótlásával.

Néhány kivétel amikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya elkészíttetése:

 • az önálló ötven 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű ingatlanokra
 • éves szinten négy hónapnál kevesebb használatra szánt épületek esetében
 • maximum két éves használatra szánt épületek esetében
 • olyan ingatlanokra amelyeket egy évnél rövidebb időre szeretnének bérbe adni
 • hitéleti épületek esetében…. stb
  Fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk arról, hogy ha eladni vagy tartósan bérbe adni szeretnénk ingatlanunkat akkor szükséges-e, hogy megcsináltassuk az energetikai tanúsítványt, nehogy később problémánk legyen belőle.

Nagy Nikoletta