Néhány tudnivaló az energetikai tanúsítvány vagy lakászöldkártya használatáról

Hogyan kell az adásvételi szerződésbe belefoglalni az energiatanúsítványt? Milyen szerepe van a földhivatalnál a lakászöldkártyának? és egyéb tudnivalók az energetikai tanúsítás menetéről.

Hogyan kell a jogszabály szerint szerződésbe foglalni a energiatanúsítványt?energetikai tanusitvany 12

  Az alábbi tartalommal kötelező kiegészíteni minden adásvételi szerződést 2012 január 01-óta (a 176/2008 Kormányrendelet alapján):
  “Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában – a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével – készült szerződés tartalmazza

 • annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
 • a tanúsítvány azonosító kódját, és
 • a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.”

Energetikai tanúsítvány és a földhivatal

  A földhivatal nem kéri be az energetikai tanúsítványokat vagy lakászöldkártyákat ez a dokumentum a vevőnek szól. Törvény rendelkezik az átíráshoz szükséges iratokról, és ezek között nem szerepel az energiatanúsítvány. Az adásvételi szerződés tartalmi részét azonban ellenőrizhetik, többek között azt is, hogy az energiatanúsítvány azonosító száma (HET szám) szerepel e a szerződésben és, hogy ez az azonosító szám valós-e.

Uniós épületenergetikai direktíva 91/2002/EK (EPBD)

  Az Európai unió minden eddiginél határozottabban kíván fellépni a klímaváltozás károsító hatásai ellen és konkrét cselekvési tervvel rendelkezik, ennek egyik eszközeként hozták létre és foglalták törvénybe az energetikai tanúsítványt és az épületek kötelező energetikai besorolását. Ezeknek az irányelveknek megfelelően 2020-tól kizárólag az energiatanúsítványban meghatározott közel nulla energiaszintű épületek építését lehet engedélyezni. 2020-ig a káros, üvegháztartást kiváltó gázok kibocsátását 20%-al csökkenteni kell és a felhasznált energia 20%-t megújuló forrásokból kell fedezni.

Nagy Nikoletta